Tällä viikolla vietetään kansainvälistä imetysviikkoa. Tämän vuoden teemana on ”imetys elämän perustana” ja imetyksen terveellisyyttä nostetaan kovasti esiin.

Haluamme olla takaamassa kaikille äideille imetysrauhaa! Imetysrauha tarkoittaa yleensä imetyksen mahdollistavaa ympäristöä: niin imetyksen mahdollistavia paikkoja kuin sallivia asenteita. Ja sitä tarvitaan, sillä moni kokee jossain vaiheessa imetyksen stressaavana ja vaikeana – varsinkin kodin ulkopuolella. Vauvan nälkä ei useinkaan katso aikaa ja paikkaa. 

Haluamme tuoda esiin myös toisenlaista imetysrauhaa. Jokaisella perheellä on oikeus imettää parhaaksi kokemallaan tavalla. Tai jättää imettämättä. Toisilla imetys ei toiveista huolimatta vain onnistu tai ei ole mahdollista omien terveyssyiden tai ympäristötekijöiden vuoksi, ja toisille imettäminen ei vain tunnu hyvältä. Ethän syyllistä, tinkaa, paasaa tai arvostele toista äitiä.

Kuvassa imetän neljän päivän ikäistä poikaani. Imetys oli juuri alkanut sujua ja maito noussut liiaksikin. Oma keho tuntui täysin vieraalta ja veltolta, ja siksi asentoni oli tuettu useilla tyynyillä. Kauratyynyllä koitin helpottaa pakottavia rintoja, saada maidon ”virtaamaan” ja helpottaa siten myös vauvan imemistä. Tuossa vaiheessa imetys oli vielä kivuliasta. Noihin aikoihin en olisi voinut kuvitellakaan imetysrumbaa missään muualla kuin kotioloissa.

– Tuuli